Чим краще покривати паркетну дошку?

Чем лучше покрывать паркетную доску?
13 Березня 2018
  •  
  •  8763

Натуральна паркетна дошка сьогодні має привабливий зовнішній вигляд і високими технічними характеристиками. Вона стане справжньою окрасою вашого будинку або квартири, а також ідеально впишеться в будь-який інтер'єр. Але купуючи покриття, слід звернути увагу на захисний шар, так як від нього залежить, як довго паркет буде зовні привабливим.

Паркетна дошка: особливості покриття

Паркетна дошка - це підлогове покриття, яке проводиться шляхом склеювання декількох планок, виготовлених з натурального дерева. Кожна дошка має три шари, а саме верхній, середній і нижній. Головна перевага і відмінність паркетної дошки від інших аналогічних покриттів полягає в його особливій будові. Всі пласти з натурального дерева укладаються строго перпендикулярно. Завдяки цьому паркетна дошка володіє такими перевагами, як:

  • зносостійкість;
  • стійкість до перепадів температур;
  • вологостійкість;
  • ударостійкість;
  • тривалий термін служби.

Самий верхній шар підлоги завжди додатково покривається лаком, воском або ж маслом. Це створює додатковий захист покриття. Але кожен з цих методів має свої переваги та особливості. Для того щоб визначитися з тим, який з них є кращим, варто детально вивчити кожну методику окремо.

Покриття паркетної дошки воском або олією

Цей метод є найбільш простим, так як не вимагає спеціальної техніки і не займає багато часу. Після закінчення процедури підлогове покриття має природний блиск, і він зберігається на тривалий період. Існує кілька способів обробки, що здійснюються за допомогою:

  1. Масло. Процес нанесення відбувається в два етапи за допомогою звичайного шпателя. Перший шар необхідно нанести і залишити, як мінімум, на 10 хвилин. Після нанесення другого шару необхідно залишити підлогу мінімум на 10 годин (але бажано не навантажувати його протягом 24 годин). Масло створить на паркетній дошці захисний шар, завдяки якому всередину деревини не буде потрапляти волога і бруд. Візуально підлогове покриття має матовий відтінок.
  2. Віск. Він наноситься в якості основного захисного шару або ж поверх масла. За допомогою даного засобу вдається домогтися глянцевого ефекту. Для цього необхідно нанести віск тонким шаром на підлогу, а після цього виконати процес полірування за допомогою полірувальної машини, бавовняної тканини або ж шліфувальної техніки зі спеціальною насадкою.
  3. Масло-воскового кошти. Засоби, до складу яких одночасно входить масло і віск, є універсальними. За допомогою них можна просочити деревину і створити глянсовий ефект.

Покриття паркетної дошки за допомогою лаку

Саме лак вважається найміцнішим з усіх видів покриттів для паркету. Його характеристики будуть залежати від марки-виробника, складу, а також інших особливостей. При нанесенні лакового покриття варто врахувати, що спочатку потрібно нанести грунтовий лак. Вкрай важливо, щоб ці два види матеріалу були одного типу, щоб в процесі нанесення не виникло згортання речовини. Термін служби такого захисного шару буде залежати від того, як багато шарів було зроблено (мінімум - 2, оптимально - 4). Найвагомішим недоліком є ​​те, що в разі утворення подряпин необхідно знову покривати лаком все приміщення цілком.

Що кажуть експерти?

При виборі захисного шару потрібно враховувати особисті обставини використання. Масло і віск відрізняються наявністю величезної кількості переваг, наприклад, таких, як повна екологічність і можливість локального ремонту. Але експерти нагадують, що захисний шар з воску і масла необхідно оновлювати кожні 1-3 роки.

Що стосується покриття паркетної дошки лаком, то це дуже трудомісткий процес, який бажано довірити професіоналам, які використовують спеціальну техніку. Крім того, до моменту засихання лак не є повністю безпечним, так як в його склад входять деякі хімічні елементи. А вже після висихання він «боїться» впливу абразивних речовин і спирту, а, крім того, по такій підлозі можна ходити на підборах.

Товари беруть участь в огляді

Паркетная доска Tarkett Performance Fashion
Паркетная доска Sinteros Europarquet
Паркетная доска Sinteros Europlank
Паркетная доска Tarkett Salsa Premium