Що робити, якщо скрипить паркет?

Что делать, если скрипит паркет?
19 Листопада 2018
  •  
  •  5577

Підлоги з натуральної деревини цінуються за екологічність, ефектну текстуру, різноманітність відтінків, але з часом ходьба по паркету нерідко починає супроводжуватися поскрипуванням мостин (часом досить гучним). З'явилися з роками дратівливі звуки не означають, що власнику доведеться повністю демонтувати покриття. Вихід з даної ситуації існує. Але спочатку необхідно розібратися, чому ж ці звуки виникають.

Чому паркет починає скрипіти?

Серед причин подібного явища експерти називають:

  1. Порушення правил експлуатації підлог.
  2. Нестабільний мікроклімат в приміщенні. Вбираючи з повітря вологу, дерев'яні плашки збільшуються в розмірах і під дією навантаження стикаються з сусідніми елементами, видаючи характерний скрип.
  3. Поява в підставі пустот.
  4. Відклеювання плашок в результаті усушки клейового складу.
  5. Неписьменний монтаж системи лагів.

Фахівці радять з усією відповідальністю поставитися до облаштування підлоги. Наприклад, перед настилом підоснови слід перевірити вологість цементно-піщаної стяжки (підстави) за допомогою електронного вологоміра. Чи не висушена стяжка є причиною того, що вбирати вологу, набухати і скрипіти буде не тільки ДСП, але і саме фінішне покриття. Уникнути цього дозволяє використання вологостійкого матеріалу, монтаж листів з трьох-п'яти міліметровими компенсаційними зазорами, а також їх жорстке кріплення до основи.

До фінішного покриття також пред'являється ряд серйозних вимог. Одне з ключових оптимальна просушка. В опалювальний сезон плашки, вологість яких перевищує 7%, будуть всихати, деформуватися і скрипіти. Технологія монтажу передбачає кріплення дерев'яних елементів до фанерної підстави не тільки клейовим складом, але і саморізами, на скоби або на шпильки. Застосування будь-якого одного методу, як правило, призводить до виникнення сторонніх звуків.

Важливо вибрати якісний клей. Наприклад, в деяких дисперсійних складах для паркету міститься до 40% води, що може стати причиною його деформації і, як наслідок, скрипу. Особливо це відноситься до нестабільних породам: ясеня, клёну, буку, граба.

Скрип: способи ліквідації

Усунення звуків вимагає досвіду, високої кваліфікації і може полягати в:

  • протяжке саморізами;
  • заливці монтажною піною;
  • використання анкерів;
  • заповненні нерівностей / заглиблень за допомогою спеціального клею;
  • підбиття клинів.

Найбільш складною вважається робота по позбавленню від скрипу на лагах в старому покритті, тому що в даній ситуації доведеться перевіряти і перебирати всю поверхню, усувати наявні в системі лагов дефекти. Таке завдання стоїть довірити тільки кваліфікованим фахівцям, що мають в паркетній справі вагомий досвід.

Схожі публікації