Який ворс використовують при виробництві килимових покриттів? Способи фарбування

Какой ворс используют при производстве ковровых покрытий? Способы окраски
10 Грудня 2017
  •  
  •  4435

Килимові покриття для підлоги виробляються з двох видів ворсу

  1. Натуральних (шерсть, сизаль).
  2. Синтетичних (поліамід РА, поліпропілен РР).

Синтетичні матеріали для виробництва ковроліну

Поліпропілен (РА)

 Поліпропіленове волокно отримують з газу пропілену (пропена). Воно дешевше і більш еластичне поліамідного, але поступається йому в стійкості. Для килимових виробів застосовується фактура волокно. Щільна структура матеріалу дає можливість додавання фарбувального речовини перед екструзією, що сприяє стійкості кольору.

Поліамід

 Поліамід - синтетичний полімер, при плавленні і продавлюванні через фільєри що перетворюється в міцне еластичне волокно. Стійкий до стирання і вигинів, несприйнятливий до діяльності мікроорганізмів, негігроскопічний. Добре забарвлюється різними барвниками.

Натуральні матеріали

З матеріалів рослинного походження (бавовна, джут, кокосове волокно) і тваринного походження (шерсть, шовк) виробляють натуральний ковролін. Однак не варто очікувати стовідсотковий природний склад. Це дорого і знижує зносостійкість. Шерсть вразлива до молі, шовк вимагає дбайливого ставлення і спеціальних засобів догляду. Ковролін на основі джуту застосовуємо тільки в сухих приміщеннях: матеріал негативно реагує на вологу появою цвілі, гниття, усадкою і деформацією ниток.

При чищенні натуральних покриттів слід уникати застосування миючого пилососа. Волога надовго затримується в ворсі, створюючи умови для розмноження цвілі і мікроорганізмів.

Методи фарбування килимового покриття

Забарвлення до виготовлення ковроліну

 Фарбування в масі практикується з поліамідом і поліпропіленом. Пігмент приєднується до розплаву полімеру при виробництві пряжі і глибоко просочує матеріал, а вже потім витягуються нитки. Метод дає стійке забарвлення і високу вартість покриття.

Фарбування нитки вибирається для вовни, поліестеру, акрилу. Волокно фарбується під час перетворення сировини в скручену нитку. Забарвлення стійке, ціна ковроліну - в середньому сегменті. Такі способи забарвлення матеріалів звуться Solution Dyed. У побуті, і для простоти - такий спосіб забарвлення називають морквина - суцільний колір по всьому зрізу.

Забарвлення нитки після виготовлення - Print

Print в дослівному перекладі - друк. Барабан з вирізаним малюнком, покритий фарбою, прокочується по довжині матеріалу. Число барабанів збігається з числом необхідних кольорів у виробі. Забарвлення не дуже стійке: орнамент розташовується тільки на лицьовій стороні. Інноваційний варіант - струменевий друк. Найменш витратний метод фарбування.

У побуті, і для простоти - такий спосіб забарвлення називають редиска - не суцільний колір по всьому зрізу.
Ідеальні місця ковроліну для - спальні, офісу, вітальні, кабінету. Покриття з синтетичних матеріалів обійдеться дешевше і не завдасть клопоту при прибиранні. Збільшує термін експлуатації просочення антистатиком і брудовідштовхуючими речовинами.

Схожі публікації