Особливості експлуатації лінолеуму в офісі

Особенности эксплуатации линолеума в офисе
9 Березня 2016
  •  
  •  4820
Рубрика:Лінолеум

Лінолеум для офісу істотно відрізняється від лінолеуму для дому. Різниця закладена в найважливіших функціональних властивостях лінолеуму. Іншими словами лінолеум для офісу та лінолеум для дому виконують дещо різні функції, хоча є і загальні функції для цих типів ПВХ покриттів. Почнемо з відмінностей.
 
 Лінолеум для дому розрахований на мінімальну інтенсивність навантаження. Передбачається, що по лінолеуму для дому буде проходити невелика кількість людей, в основному члени сім'ї. При цьому, в разі домашнього використання лінолеуму по ньому ходять босоніж або ж в домашньому взутті. У випадку з офісним лінолеумом все йде складніше.
 
По-перше, по ньому ходять у вуличному взутті, на якій з вулиці приноситься пил, бруд і волога.
 
По-друге, навантаження на офісний лінолеум куди більше ніж в домашніх умовах. Прохідність середньостатистичного офісного приміщення - 20 осіб в день. При цьому, люди знаходяться в офісному приміщенні (і відповідно, пересуваються по ньому) в середньому близько 8-9 годин. Це створює додаткове навантаження на комерційний лінолеум. 
 
Ще одним несприятливим фактором для офісного лінолеуму є наявність в офісі меблів на коліщатках, інших меблів або предметів, що пересуваються по ньому. Ось чому комерційний лінолеум повинен бути незрівнянно зносостійкіший домашнього лінолеуму. Важливою відмінністю офісного лінолеуму від домашнього є легкість прибирання.
 
Якщо для домашнього лінолеуму частота прибирання раз в день це добре, то для офісного лінолеуму це необхідний мінімум. З цієї причини і вимоги до легкості прибирання різні. Ця характеристика офісного лінолеуму може значно здорожити або навпаки здешевити лінолеум в процесі його експлуатації.
 
Якщо лінолеум для офісу легко чистити, то на його обслуговування доведеться залучити менше тех. персоналу, менше хімії для чищення, тим дешевше він стає . Корисною функцією комерційного лінолеуму є його антистатичність. У великих офісних центрах де інтенсивність ходьби досить висока, електризація підлогового покриття досить висока, і можливість «пробивання» електричного розряду при контакті з металевими поверхнями збільшується. Це як мінімум неприємно, а як максимум виводить зі строю офісну техніку.
 
Обов'язковою властивістю комерційного лінолеуму є його пожежна безпека. Офісні приміщення - об'єкт скупчення великої кількості людей, тому до пожежної безпеки приділяють особливу увагу. Для більшості випадків, комерційний лінолеум повинен бути сертифікованим по трьох основних показниках - токсичності диму, що з'являється при горінні, горючості - швидкості поширення полум'я, димоутворенню - кількості і щільності диму.
 
Всі ці показники відповідно позначаються Т, Г і Д. Відповідними показниками для комерційного використання вважаються всі, які менше або дорівнюють двом. Тобто, в якості комерційного лінолеуму можна вибрати той, у якого димоутворення Д1 або Д2, горючість Г1 або Г2, токсичність Т1 або Т2. Показники нижче зазначених, наприклад Д3 або Г3 - не проходять по нормам пожежної безпеки.
 
Вимоги до пожежних сертифікатах для різних зон приміщення можуть відрізнятися. Наприклад для деяких типів комерційних приміщень досить буде і двох сертифікатів, для деяких показники можуть бути нижче «2». Все залежить від конкретного приміщення і пожежної інстанції, яка займається даним об'єкт. До слова, для домашнього лінолеуму найважливішим є гігієнічний сертифікат, який вказує на безпеку даного лінолеуму для здоров'я людини. Подібна сертифікація є і у комерційного лінолеуму.